Enviat per: sodepau | 13 gener, 2015

Dos pressumptes torturadors algerians dels anys de plom seran jutjats a França

FIDH – Federació Internacional de les lligues de Drets de l’Home

CFDA – Col.lectiu de famílies de desapareguts d’Algèria

LDH – Lliga dels Drets de l’Home-França

Comunicat de premsa
Dos pressumptes torturadors algerians dels anys de plom seran jutjats a França

https://www.fidh.org/La-Federation-internationale-des-ligues-des-droits-de-l-homme/maghreb-moyen-orient/algerie/16728-deux-presumes-tortionnaires-algeriens-des-annees-de-plomb-seront-juges-en

París, 6 de gener de 2015*-  La jutgessa d’instrucció del Tribunal Superior de Nîmes ha amès una resolució d’acusació en contra de dos presumptes torturadors algerians residents a França, Hocine Mohamed i Abdelkader Mohamed. Tots dos estan acusats de crims de tortura i de desaparicions forçoses comeses en nom de la lluita antiterrorista a la regió de Relizane a Algèria durant els anys 90.

El judici es durà a terme davant el Tribunal Penal del Gard. Les nostres organitzacions que havien presentat una demanda contra els germans Mohamed i que acompanyen a les 7 víctimes algerianes que han presentat demandes civils, han acollit aquesta ordre amb una gran satisfacció.

És la primera vegada a la història que algerians seran jutjats per crims comesos durant els anys negres a Algèria” ha declarat Patrick Baudouin, President d’honor de la FIDH i Responsable del Grup d’acció judicial.
Esperem que aquest procés representarà un gran gir en la lluita contra la impunitat que envolta la comissió d’aquests crims”* ha afegit Michel Tubiana, President d’honor de la LDH.

Aquesta ordre és la culminació de 10 anys de processos judicials. Una investigació judicial va ser oberta al TGI de Nîmes arran de la denúncia presentada a l’octubre de 2003 per la FIDH i la LDH. Hocine i Abdelkader Mohamed van ser posteriorment processats i posats sota control judicial. La investigació judicial va permetre obtenir evidències i testimonis que aportaren proves contra els milicians. El juliol de 2013, la fiscalia de Nîmes havia sol·licitat l’acusació dels germans Mohamed davant el Tribunal Penal.

*Preguntes i respostes sobre l’affaire Relizane* En francès!

<https://www.fidh.org/La-Federation-internationale-des-ligues-des-droits-de-l-homme/maghreb-moyen-orient/algerie/16728-deux-presumes-tortionnaires-algeriens-des-annees-de-plomb-seront-juges-en?var_mode=preview>

 

La celebració del judici a França serà encara més important ja que Algèria el 2005 va adoptar una Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional que prohibeix discutir públicament la guerra civil que va esquinçar el país. En aquest context, tot tràmit judicial que persegueixi establir responsabilitats dels crims comesos duran aquest període és impossible a Algèria, la qual cosa explica que les víctimes hagin hagut de recórrer a la justícia francesa.

El judici es durà a terme a França, sobre la base de la jurisdicció extraterritorial dels tribunals francesos pel delicte de tortura.

Context : Als anys 90 Algèria es va veure afectada per una violenta guerra civil que oposava els serveis de seguretat, les milícies armades per l’Estat i els grups islamistes armats. En aquest context les execucions sumàries, les morts, actes de tortura, violacions, segrestos i desaparicions s’havien convertit en una pràctica comuna de les diferents parts en conflicte i van ser comeses amb total impunitat. Els grups de “legítima defensa” de la “wilaya” (subdivisió administrativa que consta de 38 municipis) de Relizane comptaven amb 450 membres, aproximadament, a inicis de 1994.

Els líders de la milícia van ser reclutats entre els presidents de les delegacions executives municipals (DEC) del Departament de Relizane. Aquestes delegacions van ser creades el 1992 pel ministeri de l’interior just després de la dissolució de les assemblees populars municipals (ajuntaments) controlats pel Front Islàmic de Salvació (FIS). La implicació de les milícies va esdevenir una font d’enriquiment considerable (a través de robatoris i pillatges) pels milicians a qui l’Estat, d’altra banda, pagava un salari.

Les milícies de Relizane van destacar, entre el 1994 i el 1997,  per abusos generalitzats practicats contra la població civil en el seu districte, on estaven a la seva mercè.

Dins d’aquestes milícies, Hocine Mohamed, primer adjunt del President de la Delegació executiva municipal de Relizane, i el seu germà, Abdelkader Mohamed, President de la delegación  executiva  municipal de H’madna i  cap de la milícia d’aquest municipi, són sospitosos d’haver comès aquests abusos i aterrir la població.

**Contact presse: Arthur Manet (français, anglais, espagnol)
Tél: +33 6 72 28 42 94 (à Paris) – Email: presse@fidh.org
FIDH (Fédération internationale des ligues des droits de l’Homme)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: