Enviat per: sodepau | 2 Juliol, 2013

El règim algerià a prova dels Drets Humans – La il•lusió del canvi

CFDA_logo

COMUNICAT DE PREMSA

Conferència de premsa- informe 2011-2013

 

Mentre que el President Abdelaziz Bouteflika pretén després d’anys treballar per a una obertura democràtica del país, al final del seu tercer mandat, una sola constant s’imposa: les llibertats, els drets humans i l’Estat de Dret queden sempre per conquistar a Algèria.

Davant els nombrosos testimonis recollits entre les associacions, sindicats autònoms, militants i defensors dels drets, el CFDA ha emprès una veritable labor de recerca de fons i treballs de camp. En el seu informe: El règim algerià a prova dels drets humans – La il·lusió del canvi, el CFDA proporciona una visió general de les nombroses violacions dels drets humans comeses a Algèria des de 2011.

Els dos últims anys han estat marcats per l’aixecament formal de l’estat d’emergència en 2011, que es va fer a costa de la integració dins del dret comú del que es disposa en el règim d’excepció i mitjançant l’enfortiment dels poders de l’exèrcit en la lluita contra el terrorisme. D’altra banda, l’aixecament de l’estat d’emergència va ser seguit d’una gran “reforma” al gener de 2012. Aquesta reforma presentada com un avanç democràtic només ha conduït realment a l’aprovació de noves lleis regressives en relació als partits polítics, a la informació i a les associacions. Cap progrés pot ser constatat en relació a les desaparicions forçades. La Carta per la Pau i la Reconciliació Nacional de 2005 i la seva normativa advoquen per l’oblit i la impunitat, i prohibeixen l’accés a les famílies dels desapareguts a la Veritat i la Justícia.

El règim algerià ha volgut mantenir la il·lusió d’un canvi quan la realitat es caracteritza per la continuïtat en la repressió, la impunitat i les violacions de les llibertats civils i de drets humans. Les algerianes i els algerians que reclamen respecte als seus drets tant civils com a polítics, econòmics, socials i culturals estan subjectes a discriminació, arrests arbitraris, detencions extrajudicials, fustigació judicial i fins i tot de vegades a tortura. Des de gener de 2013, les reivindicacions socials són cada vegada més nombroses i importants, exigint una millora en la qualitat de vida, accés al treball o a un habitatge digne, sent reprimides per les forces de seguretat.

Avui, a la llum d’aquest balanç general dramàtic, el CFDA demana al règim algerià:

  • a comprometre’s en una veritable obertura democràtica i establir un Estat de Dret respectuós amb els drets i llibertats de les algerianes i algerians,
  • a cessar totes les violacions de les llibertats individuals i col·lectives, inclòs posar fi a l’assetjament i persecució als defensors de drets humans,
  • a legislar d’acord amb els compromisos assumits a nivell internacional, mitjançant la derogació dels textos que violin les convencions sobre drets humans, tals com les lleis regressives de gener de 2012 i la Carta per la Pau i la Reconciliació Nacional de 2005 i el seu reglament d’aplicació.
Paris,  27 juny 2013
Nassera Dutour
Portaveu del Colectiu de Familiars de Desapareguts a Algèria
Colectiu de Familiars de Desapareguts a Algèria
Guanyador de l’esment especial del Premi dels Drets Humans de la República Francesa en 2006 
112, rue de Charenton – 75012 Paris – France Tel/fax. : +33(0)1 43 44 87 82 – cfda@disparus-algerie.org / http://www.algerie-disparus.org
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: