Enviat per: sodepau | 5 Setembre, 2012

Human Rights Watch acusa l’Estat turc

L’associació de drets humans nord-americana Human Rights Watch (HRW) ha fet públic avui un informe de 67 pàgines sota el títol “Temps de Justícia: Acabar amb la Impunitat dels Assassinats i les Desaparicions dels anys 90“. Per primera vegada, HRW acusa directament l’estat turc i el seu govern d’obstaculitzar l’esclariment i la justícia envers els milers de desaparicions i assassinats que l’anomenada “guerra especial” entre la guerrilla kurda PKK i l’estat turc van provocar. Encara que no existeix una base dades sistematitzada, es calcula que més de 5000 persones van ser víctimes de “desaparició forçada” i que el conflicte es va cobrar més de 44.000 morts. Vegeu l’informe realitzat per l’ONG catalana SODEPAU sobre les Desaparicions forçades a la Mediterrània.

HRW demana al parlament turc la creació d’una Comissió per la Veritat, demanda històrica realitzada ja des de fa anys per la societat civil kurda i turca. A més, HRW apunta al sistema de guardians de poble, com una de les lacres que dificulten la conciliació i responsabilitza l’estat de la necessitat de realitzar-ne el seu desmantellament. Els guardians de poble o kuruculer, establerts per llei durant els anys 1980, són grups paramilitars encarregats de la protecció de cada poble de Turquia, però a la pràctica, l’armament sistematitzat d’aquests grups es va realitzar específicament a l’est del país amb l’objectiu de contrarestar la guerrilla kurda que opera en aquesta regió de majoria kurda.

Segons l’Associació de Drets Humans turca (IHD) ja fa temps que denuncia – i amb l’informe publicat avui ara també HRW -, aquest sistema de guardians del poble seria responsable de moltes de les desaparicions i assassinats perpetrats durant els anys 80-90.

Associacions de familiars de desapareguts com Yakay-Der o les Mares de la Pau, ja fa anys que denuncien, tot i la pressió i les detencions contra els seus activistes, la manca d’acció de la justícia i de l’estat. La Conferència conjunta de l’agost del 2011 va reclamar Justícia i Veritat, denunciant l’Estat turc per la seva inacció, que fins i tot ha arribat a provocar la destrucció de proves en fosses comunes o simplement a prohibir-ne la investigació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: