Enviat per: sodepau | 6 Març, 2012

L’Economia Social i Solidària a Tunísia (2ª part)

Realment, qualsevol intent d’evolució en el context de l’economia social i solidària, en el món agrícola o altre, xoca amb un desavantatge principal d’ordenament jurídic: lluny d’actualitzar-se, la legislació escapa a l’estructuració adequada dels estatuts dels participants en aquest marc. Per tant, els components mateixos de l’economia social i solidària (associacions, cooperatives, mutualitats, fundacions, Comitès de desenvolupament, Comitès dels barris) troben frens a desenvolupar-se i a actuar d’una manera operativa cap a la promoció de les activitats generadores de recursos.

El marc jurídic es va trobar també amb problemes de gestió i organització, els components de l’economia social i solidària manquen d’instruccions sobre l’impacte socioeconòmic d’aquest sector, de modernització de les capacitats de gestió dels recursos humans, d’autonomia de panificació, dels sistemes adequats de gestió i seguiment. En general, les associacions professionals agrícoles estan sota control d’institucions administrades per l’Estat, amb una independència financera molt limitada. Se’ls percep efectivament i actua com un dispositiu suplementari de l’administració.

Al marge de l’àmbit agrícola, les cooperatives són rares o inexistents per als sectors de serveis, comerç… les mutualitats i les fundacions segueixen sent de limitades a absents en el model econòmic tunisià. Per a la promoció de l’economia social, Tunísia  va establir alguns organismes sobretot per a la concessió dels microcrèdits. El fons nacional de solidaritat, fundat el  1992, va ser succeït pel Fons Nacional de l’Ocupació i sobretot pel Banc Tunisià de la Solidaritat el 1996, així com les associacions de desenvolupament, suposadament per a donar suport a les iniciatives generadores d’ocupació. Aquestes institucions no arribaven a satisfer les sol·licituds degut  els procediments administratius feixucs, i no aconseguien, per tant, promoure solidàriament les activitats generadores d’ocupació.

Conscient de la importància de l’adopció de l’economia social i solidària com model de promoció de les rendes i instrument d’ajustament social, la societat civil es va proposar, fins i tot tímidament, dur algunes iniciatives d’instauració i consolidació dels pilars d’aquest tercer sector. Algunes associacions del sud es comprometen a donar suport i popularitzar el concepte del turisme responsable, el ASAK (Associació de Protecció de l’Antic ciutat de Kébili) troba en la valorització de productes endògens en territoris del sud tot un desenvolupament favorable al desenvolupament local i a la promoció de les activitats generadores de renda i la seva rehabilitació com espai de vida econòmic i social. El ASAK es va comprometre en un projecte de desenvolupament sostenible basat en la gestió integrada dels recursos dels antics oasis de Nefzaoua.

Començat al març de 2010, aquest projecte cofinançat per la Comissió Europea i el COSPE italiana (Cooperazione per ho Sviluppo dei Paesi Emergenti) va aconseguir establir una plataforma sòlida sobre les bones pràctiques i els conceptes que han de popularitzar-se. En el seu seminari que es refereix al Turisme solidari al Nefzaoua: Una alternativa viable, el 20 i 21 de maig de 2011 a l’antiga ciutat de Kébili amb la xarxa Aremdt (Actuar responsable en el Mediterrani pel desenvolupament del turisme solidari), aquestes ONG van delegar representants a aquesta cita, i van mobilitzar operadors de turisme de la regió, artesans, a artistes i a animadors de la vida cultural, participant d’una trobada sobre les perspectives de desenvolupament d’un turisme alternatiu en la regió de Kébili. La cooperació entre les dues ONG que convidava es va estendre cap a l’aprovació d’un circuit de turisme solidari per una de les agències de viatge més reconegudes a Itàlia, el planetviaggi. Per la seva banda, el AJZ (Associació dels Joves de Zammour) i el ASOC (Associació de Protecció dels Oasis de Chenini) no van estalviar esforços per a consolidar les iniciatives de cooperació sobre aquest tema. Havien organitzat un taller en associació amb la xarxa AREMDT marroquina sobre “el turisme solidari, factor de desenvolupament local a Tunísia”, el 28 i 29 de maig de 2011, una trentena de representants d’associacions locals, d’agències de viatge (de Tunísia, França i El Marroc), institucions públiques, Programa de Micro Finançaments del Fons per al Medi ambient Mundial PMF/FEM, dels participants individuals en l’àmbit, i que va discutir durant els dos dies de les possibilitats de reforçar aquest turisme alternatiu sobretot en el sud tunisià basant-se en l’experiència de les xarxes locals en els països mediterranis. L’objectiu del debat consistia a llançar una dinàmica local per a promoure i popularitzar els principis i conceptes del turisme solidari en la regió, i d’agrupar a tots els participants al voltant d’una mateixa taula per a reflexionar junts sobre les modalitats de desenvolupament d’aquest turisme solidari considerant al mateix temps les esperes de la població local i la carta del turisme solidari adoptada per ARMEDT. Aquestes trobades s’organitzen generalment en espais convenients, els organitzadors prefereixen les velles ciutats situades vora els antics oasis en curs de desintegració accelerada i intenten per tots els mitjans prioritzar les preocupacions dels ciutadans com elements bàsics de la seva identitat, i també com factors de desenvolupament local. La condició per a redinamitzar el teixit econòmic de la regió és arribar a fer un pol turístic.

El desafiament d’incorporar o no les ètiques de l’economia social i solidària segueixen estant d’actualitat i és una prioritat opriment d’un nombre cada vegada més elevat d’ONG locals. Les estructures que es produeixen sobre aquest tercer sector expressen amb tot la seva necessitat urgent de suport per a l’apropiació i la vulgarització dels conceptes bàsics, el perfeccionament en enfocaments adequats, el reforç de les capacitats d’acte organització i comunicació, el que permetria posar a nivell les seves competències tècniques i assolir objectius comuns de desenvolupament i equitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: