Enviat per: sodepau | 4 Octubre, 2011

Primer mapa interactiu de Fosses Comunes a Turquia

El mes de setembre darrer l’Associació de Drets Humans (IHD) de Turquia va presentar al públic i a la premsa el primer mapa interactiu sobre fosses comunes al país. A més del mapa, l’associació va presentar un darrer informe sobre les desaparicions forçades, en col·laboració amb associacions de familiars de desapareguts amb les que SODEPAU col·labora. En l’informe, l’IHD comptabilitza fins a 3248 cossos en 253 fosses escampades principalment a l’est de l’estat turc, tot i que de desapareguts es calcula que n’hi ha milers més.

La majoria de desapareguts són víctimes de la guerra bruta dels anys 90, en què forces de l’estat o para-estatals van intentar eradicar els moviments guerrillers pro-kurds i els seus simpatitzants sovint amb detencions il·legals, tortura, execucions extrajudicials i desaparicions.

En els darrers mesos, antics membres del JITEM (organització secreta lligada a la Intel·ligència Militar i a la contra-insurgència) han anat destapant informacions sobre l’important paper que aquesta organització va jugar en la represàlia i les violacions de drets humans entre el 1993 i el 1997. Com explica Abdülkadir Aygan, ex-membre del JITEM i actualment resident a Suècia “ningú no sobrevivia a un interrogatori del JITEM”. Morts sota tortura fets desaparèixer en banyeres d’àcid, cossos llançats des d’helicòpters, són algunes de les horribles imatges que expliquen els antics membres d’aquest desaparegut cos de la gendarmeria turca.

La descoberta el gener passat d’una fossa comuna a Mutki amb al menys 12 cossos ha fet reobrir el debat i donat coratge a les famílies i associacions per seguir lluitant. Des d’aleshores d’altres fosses comunes han estat identificades sense que s’hi hagi pogut accedir, sovint per impediment judicial o policial.

Tot i les evidències, fins ara el govern turc poc ha fet per aclarir els fets, i la justícia tampoc no facilita l’exhumació de cadàvers i la investigació de les identitats a partir de les proves d’ADN.

Moviments de víctimes, partits polítics i associacions de drets humans demanen l’establiment d’una Comissió de la Veritat i la Justícia per tal que es puguin esclarir les violacions de drets humans realitzades sobretot durant els anys 90 i que encara segueixen afectant els familiars de les víctimes i la societat en general que no pot passar pàgina ni reconciliar-se amb el seu passat sense un treball previ de veritat, justícia i memòria.

El mes de juliol, un membre de SODEPAU va participar en una visita a una fossa comuna prop de Siirt, on va poder comprovar l’estat de deixadesa de cossos represaliats en un terreny obert que l’estat turc planteja convertir en bosc, sense cap intenció d’investigar o esclarir els fets ocorreguts allà.

Més info sobre testimonis del JITEM: http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,627144,00.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: