Enviat per: sodepau | 1 Juny, 2011

La repressió s’endureix al Marroc

Autor: Carles M.L.

La darrera setmana,  els esdeveniments s’han precipitat donant pas a una violenta repressió policial per intentat aturar i dispersar les diferents manifestacions a cops de porra i amb detencions arbitràries.

A Rabat l’esclat de la violència contra els manifestants començà el 25 de maig al finalitzar la marxa pacífica dels metges marroquins.  Doctores i doctors de tot l’estat van acudir a la capital per reclamar una reforma del sector salut.  Tal i com m’explicava una de les assistents, Nora M, la protesta estava encaminada a millorar les condicions salarials així com a reclamar més inversió per la manca d’instruments quirúrgics i personal d’atenció primària. El sou d’un metge resident a un Hospital Universitari ronda els 3000 dirhams (menys de 300 euros). Abans de la convocatòria a Rabat, una comissió de metges havia estat rebuda per la Ministra de Sanitat. Baddou, a més de no escoltar les seves demanades, va acusar-los d’alteració del ordre públic. En una segona reunió, a la qual només va acudir el representant de recursos humans del ministeri , la comissió va decidir deixar de negociar amb el govern.

La manifestació dels metges s’inscriu dins del moviment de descontent  que recorre el Marroc des del Febrer. En els darrers dies, les autoritats semblen haver perdut els nervis enfront les marxes que reclamen millores democràtiques i socials. Diumenge 29 de maig,  centenars de simpatitzants del Moviment 20 de Febrer van ser violentament dispersats en varies ciutats del país, sobretot a Tànger i Casablanca.

Segons l’AMDH, l’Associació Marroquí de Drets Humans que està donant suport jurídic a alguns dels detinguts, la policia està utilitzant les detencions arbitràries i una violència desmesurada per dispersar els assistents que pacíficament exerceixen el seu dret a manifestar-se. A l’oficina central de l’AMDH, mostren preocupació per la virulenta repressió exercida els últims dies, així com per la falta de llibertats a l’hora de manifestar-se lliurement. Segons l’AFP, les carregues policials de diumenge haurien deixat una trentena de ferits.

L’únic medi que s’ha fet ressò de la repressió policial a la protesta del personal sanitari, dins el món àrab, ha estat Aljazeera. Mutisme absolut a la radio, premsa i televisió marroquina. Internet i les xarxes socials semblen ser ara per ara, l’últim paradigma de llibertat dins el reialme.

Khalid Naciri, portaveu del govern i ministre de comunicació, en unes declaracions que recull l’AFP, declarava que “el govern marroquí no te res en contra del moviment 20 de Febrer, però considerem que és tan sols el marc a on s’aixopluguen els islamistes i l’esquerra més radical . Els que pateixen perquè creuen que no es duran a terme reformes, han d’estar tranquils; es tracta d’una situació irreversible.”  Davant la pregunta sobre la violenta actuació policial contra els manifestants, va contestar que “la versió oficial dels fets és que les forces de l’ordre van rebre instruccions de no cedir a la provocació, però els manifestants van llençar objectes i no van marxar quan se’ls ho va demanar.” En contraposició a aquestes paraules, les imatges de la brutalitat policial a Casablanca, parlen per si soles. El link per veure els vídeos, penja’t al portal independent http://24.mamfakinch.com/.

Fonts del govern asseguren que les manifestacions fereixen greument la imatge del país alhora que afecten l’economia. Partidaris reialistes, han organitzat contramanifestacions el proper diumenge a Casablanca, Fes i Rabat.

La manipulació populista del govern sembla no aturar-se. Desprès de la virulenta càrrega policial a Casablanca, els carrers van quedar buits per donar pas una hora després, al barri de Sbata, a una manifestació “espontània” de joves que sota els càntics de “Visca el nostre rei”, volien demostrar el seu recolzament incondicional al monarca. En aquest cas, la policia no intervingué.

La vigilància policial s’està estenent per les principals ciutats. Dos estudiants italians, Caterina R. i Emilio Z. residents a la petita ciutat de Meknès des de fa un parell de mesos, van poder comprovar com treballen els agent secrets. Desprès d’assistir a una manifestació d’estudiants a Meknès i prendre algunes fotos, la policia va presentar-se a casa seva un matí, interrogant-los per la seva presencia a la concentració. Davant la UMT (Union Marocain du Travail) han aparcat dos furgons policials que vigilen les entrades i sortides dels militants sindicalistes.

El règim sembla haver pres la determinació d’acabar amb el laissez-faire, reprimint violentament les manifestacions i atacant la imatge del Moviment 20 de Febrer. La televisió pública marroquí, l’ombra del poder, omet qualsevol informació de les protestes, i en cas de incloure alguna notícia, els manifestats sempre són els incitadors i els únics causants dels aldarulls.  La campanya de descrèdit entorn als diferents moviments socials apareguts en els últims mesos, no sembla tenir límits. Diaris, blogs, televisions i ràdios reialistes embruten el nom de tots els que de manera legítima i lliure han decidit sortir als carrers per reclamar més llibertat i oportunitats de futur.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: