Enviat per: sodepau | 29 Abril, 2011

Què ha passat aquesta setmana?

Bahrein

A Bahrain, dijous 21 d’abril, Abdulhadi Alkhawaja, activista pels Drets Humans i director del Bahrain Centre for Human Rights, va ser portat davant un tribunal militar després d’haver estat detingut i colpejat a casa seva la setmana anterior.

D’altra banda, un tribunal militar Bahreiní va sentenciar a pena de mort a quatre manifestants xiïtes i a cadena perpètua a d’altres tres per la mort d’un policia a mitjans de març. El president de Wefaf, principal partit xiïta de l’oposició, va sol.licitar que la sentència fos revisada a causa de la duresa de la mateixa.
Dimecres, un oficial bahreiní va afirmar que 405 detinguts per les protestes van ser portats davant tribunals militars i 312 van ser alliberats.
D’altra banda, l’assetjament al personal mèdic i malalts en els hospitals continua. Dimarts passat, vuit treballadors van ser detinguts en dos centres de salut diferents de la capital de Manama.
Davant l’acomiadament de centenars de treballadors públics per la seva participació en les protestes, el règim de Bahrain rebutja les acusacions i afirma que només han acomiadat a aquells que havien comès crims durant les manifestacions.

Egipto

A Egipte, un tribunal va dissoldre el Partit Nacional Democràtic de l’enderrocat Hosni Mubarak i va ordenar el lliurament dels seus capitals actius al govern actual.

A més, l’antic primer ministre de Mubarak, Ahmed Nazif, que està a la presó actualment, serà portat a judici, al costat dels ministres de finances i interior, sota l’acusació de corrupció i malbaratament de diners públics.
El diumenge 24 d’abril, el fiscal general va ordenar el trasllat de Mubarak de l’hospital de Sharm el-Sheik en què es trobava sota arrest a un hospital militar fins que es recuperi i pugui ser trasllat a una presó militar.

Libia

L’OTAN va bombardejar durant el cap de setmana del 23 i 24 d’abril a les forces de Gaddafi situades al port de Misurata, resultant en la destrucció de 37 vehicles militars. Com a conseqüència d’això, les forces de Gaddafi anunciaren la seva retirada de Misurata, però, els enfrontaments van continuar pel control del port. Els forts bombardejos van impedir que diversos vaixells atraquessin al port de Misurata per portar ajuda humanitària i evacuar els ferits.

D’altra banda, el dilluns 25 d’abril, les forces de l’OTAN van bombardejar una caserna general de Gaddafi a Trípoli, davant del que el règim de Gaddafi ha afirmat que era un intent clar d’acabar amb el líder.
A més, les forces de Gaddafi han pres la segona cruïlla fronterera més important amb Tunísia i estan atacant la ciutat tunisiana de Dehiba, on estan situats els rebels libis, obligant-los a retrocedir cap a l’interior de Tunísia.

Síria

Dijous passat Baixar Al Assad va anunciar la derogació de la Llei d’Emergència, vigent al país des de 1963, però les repressions de les manifestacions del divendres 22 d’abril van ser de les més violentes des que comencessin les protestes. Només a Deraa s’estima que unes 100 persones van morir com a conseqüència de la repressió. Segons els grups de drets humans més de 500 persones haurien mort des de l’inici de les revoltes populars.

A més, dilluns passat tancs de l’exèrcit sirià van envoltar la ciutat de Deraa i, segons residents i activistes de la ciutat, la Quarta Divisió s’hauria enfrontat amb la Cinquena Divisió al resistir aquesta a disparar contra la població. Dimecres, tancs de l’exèrcit van entrar a la ciutat de Latakia disparant contra manifestants i ferint a 6 d’ells.
A la província de Deraa, 200 membres del Partit Baas haurien abandonat el partit davant la brutal repressió per part del règim de les protestes.
Per la seva banda, el Consell de Seguretat de Nacions Unides no va aconseguir un acord de condemna de la violència exercida pel règim a causa de l’oposició de Rússia i Xina.

El divendres 29 de abril s’ha declarat com “el dia de solidaritat amb Deraa” i es preveuen manifestacions per tot el país.

Tunísia

A Tunísia, les llistes de candidats per a les properes eleccions de juliol de les quals sorgirà l’assemblea que redacti la constitució, han de contenir el mateix nombre de dones que d’homes.

A més, les persones que hagin ocupat llocs destacats en el partit de Ben Ali, Agrupació Constitucional Democràtica, durant els últims 10 anys no podran presentar-se a les eleccions del 24 de juliol.

Yemen

Membres del govern van formar un nou partit, el Bloc de Justícia i Desenvolupament, segons ells a causa de les diferències respecte a la gestió de les protestes per part del govern actual.

Així mateix, Saleh va acceptar el pla proposat pel Consell de Cooperació del Golf (CCG) pel que deixaria la presidència en un període de 30 dies des de la signatura de l’acord amb l’oposició i es convocarien eleccions presidencials 60 dies després, període en el qual un govern de transició ocuparia el poder.
Per la seva banda, l’oposició no ha acceptat encara l’acord del CCG i ha manifestat fortes queixes per la contínua repressió de les manifestacions que van deixar la setmana passada 12 morts a la capital.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: