Enviat per: sodepau | 10 gener, 2011

COMUNICAT DE LA FIDH, LADDH I CFDA Algèria: la revolta d’un poble reprimit

TRADUCCIÓ AL CATALÀ PER AINA GALLART FOS

Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH)

Lliga Algeriana per a la Defensa dels Drets Humans (LADDH)

Col•lectiu de les Famílies dels Desapareguts a Algèria (CFDA)

Comunicat comú

Algèria: la revolta d’un poble reprimit

París, dilluns, 10 de gener

La Federació Internacional dels Drets Humans (FIDH) i les seues organitzacions membres a Algèria, la Lliga Algeriana per a la Defensa dels Drets Humans (LADDH) i el Col•lectiu de les Famílies dels Desapareguts a Algèria (CFDA) expressen la seua profunda preocupació per l’augment de la violència a les protestes socials que han sacsejat el país des del dimecres 5 gener del 2011. Aquest aixecament popular, liderat principalment pels joves i que s’ha estès a totes les regions d’Algèria, ha sumat tres ferits de bala i centenars de ferits entre els joves manifestants i les forces de seguretat. Per una altra banda, més de 1.000 manifestants haurien estat detinguts segons el Ministeri de l’Interior.

L’anunci, a principis de gener, del dràstic augment (fins a un 30%), dels preus dels aliments bàsics com la farina, l’oli i el sucre, va ser el detonant de la ira acumulada durant els últims deu anys.

La població algeriana viu des de fa anys al ritme dels disturbis locals en contra de la situació de vida precària, l’atur i l’exclusió.

La FIDH i les seues organitzacions membres recorden que la situació econòmica i social d’Algèria ja era sèriament preocupant des de fa alguns mesos. Les nostres organitzacions varen publicar l’abril del 2010 un informe titulat “La vida precària: situació dels drets econòmics, socials i culturals a Algèria” (http://www.fidh.org/la-mal-vie-rapp…) on es va plantejar el risc d’aixecament d’una població sense perspectives.

La ira de la població es veu, a més, agreujada pels escàndols de corrupció en sèrie que afecten les institucions de l’Estat, així com per la incapacitat del govern per satisfer les necessitats de la població pel que fa a l’accés a l’habitatge, a l’educació i a la salut, mentre que el país registra, gràcies a les exportacions d’hidrocarburs, les reserves internacionals de gairebé 155 milions de dòlars.

Les nostres organitzacions adverteixen que aquests esdeveniments es produeixen al mateix moment en què la veïna Tunísia també s’enfronta a una revolta social violentament reprimida. Aquestes revoltes expressen, principalment, l’exasperació del població silenciada per les restriccions de les llibertats fonamentals. Són, així mateix, un símptoma de la situació exsangüe de la gent en diversos països de la regió del Magrib i d’allò que han fet amb els drets polítics econòmics, socials i culturals els règims governants.

La FIDH, la LADDH i el CFDA reclamen que el govern d’Algèria:

• Doni una resposta ajustada als esdeveniments,

• Alliberi a les persones detingudes durant les protestes i contra les quals no hi ha cap càrrec.

• Porti a terme mesures dirigides a calmar l’actual revolta.

• Permeta l’expressió pacífica de les reivindicacions de la població per l’eliminació de lleis restrictives, especialment de l’estat urgència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: