Enviat per: sodepau | 14 Desembre, 2010

ACTE SOBRE DRETS HUMANS A TUNISIA: El coronel no té qui el cregui!

El passat 2 de desembre va tenir lloc a Madrid la presentació pública d’una sèrie de materials, editats per ACSUR-Les Segovias, sobre els Drets Humans al Magrib. Aquesta activitat s’emmarca dintre d’un conveni de cooperació signat entre la AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament) i l’esmentada ONG, amb qui SODEPAU des de fa un temps també ve col•laborant en aquest tema.

L’acte va comptar amb la presència i testimoniatge de Omar Mestiri, periodista director de Redacció de Radio Kalima i membre del Consell Nacional per a les Llibertats a Tunisia, acollit a Barcelona pel Pen Català dintre del programa d’acollida d’escriptors i periodistes represaliats en els seus països; així com amb Nidal Hamdache, marroquí, de l’Associació Marroquina dels Drets Humans.

Però també es va comptar, en aquest cas entre el públic, amb la presència de tres persones enviades per l’ambaixada de Tunissia, per tal de defensar les tesis governamentals, com ja sembla habitual quan es parla de drets humans i Tunisia, almenys a Madrid, doncs l’abril passat en un acte de semblants característiques, no només es va repetir el fet sinó que va arribar a quotes importants de surrealisme, amb la presència de gairebé una desena de persones, amb clares intencions de sabotejar aquell acte. No obstant això en aquest cas la seva presència va ser més moderada així com la seva actitud, respectant les mínimes regles d’un debat democràtic.

Amb l’habitual rapidesa per part d’aquestes persones a l’hora de fer-se amb els primers torns de paraules en l’obrir-se el debat, la primera intervenció va ser dirigida a contradir l’exposició del Sr. Omar Mestiri. Presentant-se com president d’una associació d’amistat d’empresaris hispana/tunisiana, aquesta persona, no contenta amb expressar les seves opinions sobre els assoliments del règim tunisià en el camp de les llibertats i dels drets de la dona, va començar a denigrar a nivell personal al Sr Mestiri.

En la seva resposta, el Sr. Mestiri, va començar dirigint-se a la citada persona, pel seu càrrec en l’exèrcit tunisià de coronel. “El meu coronel, haurà de reconèixer que les dades sobre els nivells de llibertats democràtiques avalats per tot un seguit d’institucions internacionals reconegudes com les que he citat en la meva intervenció, fan difícilment defensable la seva opinió, com és poc defensable excusar-se que Israel fa el mateix. Pel que fa d’incompliment de clàusules o resolucions referents als drets humans, per part del govern tunisià i de la majoria de les clàusules i lleis internacionals que fan referència a l’exigència del respecte dels drets humans, clausules algunes de les quins es troben incloses en els acords de cooperació entre el govern tunisià i la UE. No, coronel, no és defensable per molt que el seu general, el Sr Ben Ali, president de Tunis, l’hi mani fer”. Cal assenyalar que la citada persona va reconèixer que efectivament era coronel de l’exèrcit de Tunis.

La segona intervenció del “públic” també va ser dirigida a desmentir les denúncies de violacions dels drets humans comeses pel règim tunisià, realitzades per Mestirien, en aquest caso posant l’accent en la situació de la dona tunisiana, descrita de forma tan paradisíaca que algunes dones presents a la sala, en posteriors intervencions, van mostrar irònicament els seus desitjos d’anar a viure a Tunis davant el paradís terrenal femení descrit. Les intervencions del públic que posteriorment es van produir van ser en suport de les denúncies realitzades pels dos ponents magrebins i l’acte va transcórrer amb la normalitat de qualsevol debat entre persones i no energúmens, com va succeir a l’abril del 2009 quan gairebé una desena de persones enviades per l’Ambaixada tunisiana van sabotejar l’acte “Tunis, l’altra cara del paradís”.

De totes maneres, ja sigui acompanyat, com en aquella ocasió en la qual també va assistir, o pràcticament sol com en aquesta, una vegada més va quedar clar que el coronel no té qui el cregui.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: